• 64' N. Williams

KokapenaSan Mamés , Bilbo

48.781 pertsona

Athletic bezalakorik ez dago

Lehoiek izugarrizko partida egin dute Atleticoren aurka egun ahaztezin batean: golak eta joko maila gorena futbolean Iribar handiarentzat eta aparteko zaleentzat opari modura

Athletic bezalakorik ez dago. Iribar mitikoarentzat bere eskultura ezagutzearen ondorioz zabaldegian kantatutako abestiak Ernesto Valverdek diseinatu duen talde ikusgarrirako balio du. Monumentua goizekoa eta beste horrenbeste edo gehiago arratsaldekoa. Lehoiek 2-0 irabazi diote partida Atleticori Europan finkatzearekin amets egiteko, baina futbolean erakutsitako gola eta joko maila bost goleko 'eskutxoa' izan zitekeen Simeoneren talde ahaltsuaren aurka. Koltxoneroek bandera zuria atera dute atsedenaldira 0-0ekoaz helduta, Athleticek bi baloi zutoinean, penalti bat huts egin eta Oblak bikain batek aukera guztiak saihestu ondoren. Athleticen aukerek atsedenaldiaren ostean jarraitu dute eta Guruzetak, beti erne dagoen Guruzetak, eta Nico Williamsek, izar handi bateko jokaldian, behin betiko 2-0ekoa jarri dute. Jarrai dezala festak.

San Mames aspaldian ez zen gainezkaldian egoten, gaur arratsaldean bezala, bere taldeak zaleak munduko zoriontsuenak bihurtu dituenean. Sancet urakana hasi da Guruzetari gol pasea ematen baina ez du ospatzerik izan Oblakek gelditu bikaina egin ondoren. Zazpi minutu geroago, 11.ean, Iñaki Williamsek Sanceten beste delicatesen bat zutoinera bidali du. Nicok Mendillorrikoa aurkitu du beste jokaldi batean, eta azken honek baloia esloveniar atezainaren eskuetara bidali du. Atletico panpina izan da bilbotarren menpe. Eta geroago, Soyuncuk penaltia egin dio Nicori. Sancetek gora bidali du, baina berdin izan dio. Lehoiek aurrera egiten jarraitu dute, eta hurrengoan Nico izan da baloia zutoinera bidali duena...

Beste egoera batean, Atleticok lau gol jasoko zituzkeen atsedenaldian. Lehoiek zailena egin dute, zorigaitzaren aurrean sinesten jarraitzea. Eta noski, futbolean hain zoragarri jokatuz, irabazi egin behar zuten. Txopok merezi zuen, eta zaleek ere bai, gau handietan bezala hainbeste edo gehiago orro egin baitute. Oso arin izan da, 51. minutuan, Herrerak makila magikoa atera eta Guruzeta aurkitu duenean bigarren zutoinean. Aurrelariak ez du barkatu.

Arratsaldeko jokaldia hamabi minutu geroago iritsi da: Nicok sekulako kontrola egin, izar bateko etenaldia erakutsi, eta ezkerrez baloia sareetara bidali du, Oblakentzat ezinezkoa. 125 urte hauetan zehar zapiekin ospatu dira gol mota hauek, eta orain bufandak haizean egiten dira. Nicorentzat oihuak eta "¡que bote San Mames!" ikaragarria. Simonek bisitariaren aukera bakarra saihestu du, Llorenterena, eta etxeko jokalari mordoarekin bigarren zatian, Jauregizarren debuta Ligan eta Unai Gomez hirugarrena egiteko zorian, jendea txaloka hasi da etengabe. Rahmek, benetako munduko izarrak, ohorezko sakea egin du atarikoetan, eta publikoaren ohoretan Miguel Isasi bazkide eta azken enbaxadoreari Iribarrek eta Muniainek intsigniak jarri dizkiote. Festa goitik behera. "Iribar es cojonudo, como el Athletic no hay ninguno".